OM SHOTOKAN KARATE

Historien om Shotokan Karate

MASTER GICHIN FUNAKOSHI (1868 - 1957)

Shotokan er en karatestil, udviklet fra forskellige kampsport af Gichin Funakoshi og hans søn Gigo (Yoshitaka) Funakoshi. Gichin blev født i Shuri, Okinawa og er bredt anerkendt for at popularisere karate gennem en række offentlige demonstrationer og ved at fremme udviklingen af ​​universitetskarateklubber, herunder dem i Keio, Waseda, Hitotsubashi (Shodai), Takushoku, Chuo, Gakushuin og Hosei.

Som dreng blev han oplært af to berømte mestre fra den tid. Hver af dem trænede ham i en anden Okinawan kampsport. Fra Yasutsune Azato lærte han Shuri-te. Fra Yasutsune Itosu lærte han Naha-te. Det ville være sammensmeltningen af ​​disse to stilarter, der en dag ville blive til Shotokan karate.

Funakoshi havde mange studerende på universitetsklubberne og udenfor dojoer, som fortsatte med at undervise i karate efter hans død i 1957. Imidlertid førte interne uenigheder (især forestillingen om, at konkurrence er i modstrid med karateens væsen) til oprettelsen af ​​forskellige organisationer— inklusive en indledende opdeling mellem Japan Karate Association (ledet af Masatoshi Nakayama) og Shotokai (ledet af Motonobu Hironishi og Shigeru Egami), efterfulgt af mange andre – så der i dag ikke er nogen enkelt “Shotokan-skole”, selvom de alle bærer Funakoshi’s indflydelse.

Shotokan var navnet på den første officielle dojo bygget af Funakoshi i 1939 ved Mejiro og ødelagt i 1945 som et resultat af en allieret bombning. Shoto, der betyder “fyrrebølger” (fyrnåles bevægelse, når vinden blæser gennem dem), var Funakoshis pennenavn, som han brugte i sine poetiske og filosofiske skrifter og beskeder til sine elever. Det japanske kan betyder “hus” eller “hal”. Til ære for deres sensei skabte Funakoshis elever et skilt, hvor der stod shōtō-kan, som var placeret over indgangen til hallen, hvor Funakoshi underviste. Gichin Funakoshi gav aldrig sin stil et navn, han kaldte den bare “karate”.