Dojo Kun

DOJO KUN

– Søg perfektion af karakter
– Vær trofast
– Vær stræbsom
– Respekter andre
– Afstå fra voldelig adfærd

– Kalligrafi af Master Masatoshi Nakayama –

DOJO KUN
Alle, der træner i karate, skal kende dojo kun. I slutningen af ​​hver træningssession – hvad enten det er i dojoen, efter timen eller efter en turnering, som jeg altid kalder “special træning” – bliver dojo kun gentaget alle sammen af ​​eleverne som en påmindelse om, hvorfor vi træner. Dojo kun angiver den grundlæggende filosofi om karate, ifølge dens grundlægger, Master Gichin Funakoshi. Mester Funakoshi mente, at for den sande karate-ka skulle dojo kun ikke kun betragtes som et sæt adfærdsregler i dojoen, men som en guide til hverdagen. Alt, hvad vi lærer i dojoen, bør vi anvende i hverdagen.

SØG PERFEKTION AF KARAKTER
Hitotsu: Jinkaku kansei ni tsutomuru koto

SØG PERFEKTION AF KARAKTER
Hitotsu: Jinkaku kansei ni tsutomuru koto
Dette er det ultimative mål med karate. De andre fire principper i dojo kun, såvel som hele nijyu kun, fortæller os alle, hvad det vil sige at søge perfektion af karakter – hvordan vi kan gå om at forfølge disse højeste mål. Men dette er det vigtigste. Vi søger perfektion af karakter indefra og ud. Det er noget, vi bør gøre hvert øjeblik af hver dag i vores liv.

Det betyder, at vi aldrig skal stoppe med at lære. Karatetræning er ligesom livet i sig selv en løbende proces med vækst og personlig uddannelse, en proces, der varer hele livet. Det er godt at sætte sig mål, men så snart vi når dem, er det vigtigt at sætte sig ind på det næste mål, at forbedre. At søge perfektion af karakter er altid at søge at forbedre sig selv, altid at bestræbe sig på at lære og vokse.

VÆR TRO
Hitotsu: Makoto no michi o mamoru koto

At være trofast betyder at være oprigtig i alt, hvad du gør. Her taler vi om at gøre en total indsats, hele tiden, uanset hvad du gør.
At være tro betyder selvfølgelig, at du skal være tro mod andre mennesker, mod dine forpligtelser – men det betyder også, at du skal være tro mod dig selv. Og at gøre det betyder, at du skal gøre dit bedste i alt, hvad du gør. Når du er tro mod dig selv, vil andre have tro på dig. Dette skaber gensidig tillid mellem mennesker. At være tro mod dig selv er afgørende for at realisere det første mål om at være den bedste person, du kan være

BESTRÆBELSE
Hitotsu: Doryoku no seishin o yashinau koto

Prøv hårdt på alt, hvad du gør. Uanset hvad du laver, om det er træning, arbejde, at have et forhold – giv det hundrede procent. At gøre noget andet er at snyde dig selv og andre. Hvis du ikke bestræber dig på at gøre dit bedste, er du ikke tro mod dig selv og andre, og du forsøger ikke at søge perfektion af karakter.

RESPEKTER ANDRE
Hitotsu: Reigi o omonzuru koto

En ægte kampkunstner viser altid respekt for andre mennesker. Og det er noget, du burde føle i dit hjerte. At vise respekt er et tegn på ydmyghed, og ydmyghed er nødvendig for et åbent sind, som det igen er nødvendigt at lære, for at vokse. Du kan altid lære noget af hver person, du møder. Ligeledes er enhver person, du møder, en mulig modstander af en eller anden art, og den modstander kan udgøre en trussel mod dig, fysisk eller på anden måde. I begge tilfælde, hvis du respekterer alle, vil du tydeligere se tingene for, hvad de er, og du vil være i stand til at få mest muligt ud af enhver oplevelse.

AFSTÅ FRA VOLDELIG OPFØRSEL
Hitotsu: Keki no yu o imashimuru koto

Dette er en påmindelse om at bevare roen indeni. Kontroller dig selv hele tiden, indefra. Konflikt indeni er en form for vold. Det fører til voldelige handlinger, hvilket er noget, du bør forsøge at undgå for enhver pris. En kampsportsudøver skal altid have kontrol, og det begynder med en indre ro, med ro i sindet. Hvis du er tvunget til at forsvare dig selv som en sidste udvej, så er det helt i orden at gøre det. Men du vil kun få succes med at forsvare dig selv, når du bevarer et roligt, klart sind, i hvilket tilfælde at bruge karateteknik til at beskytte dig selv virkelig vil være din sidste udvej.